Pages

петък, 1 ноември 2013 г.

Какво е да си ултрас ?

Ултрасът няма име , само добрите му приятели го знаят. Ултрасът няма лице , защото през повечето време качулката закрива главата му , а шалът - устата му. Ултрасът не се облича като другите и не следва модата. Когато се разхожда по улицата ти ще го разпознаеш въпреки , че не носи артикули на клуба си. Ултрасите отвръщат при атака и помагат когато някой има нужда. Те не спират да бъдат ултраси , когато се приберат вкъщи и свалят шала от лицето си , те се борят 7 дни в седмицата.

Опитният ултрас дава пример на младите , а те го уважават. Младежите се чувстват горди , когато стоят до по-опитни ултраси от тях , учат се от грешките им и почервеняват от радост , когато се здрависат с тях. Когато нормалните хора видят ултрас те не могат да го разберат , но той също не иска да бъде разбиран . Има различни ултраси : някои от тях носят артикули на клуба , други никога не са носили подобни неща . Има такива , които пътуват сами , други пътуват със своята фракция .

Ултрасите са различни , но всички са обединени от една идея - любовта към любимия отбор. Обединени от тяхната упоритост да стоят 90 минути на крака в студ и дъжд , обединени от топлината пеейки с цяло гърло , обединени докато спят подпийнали във влака , който ги прибира от поредното гостуване , обединени от кордона , който ги прекарва през града на противниковия отбор , обединени от споделянето на една цигара или садвич , защото са умрели от глад , обединени от своя идеал !

Да си ултрас не значи да вандалстваш и рушиш без причина. Това е различен начин на живот , който се намира в криза заради медиите , заради дискотеките , които привличат младите , но най-вече заради неоправданата репресия от страна на полицията и федерациите.

Да си ултрас е емоция и страст , които не можеш да обясниш на обикновените хора , които не искат да разберат и предпочитат да се обърнат и да продължат по пътя си скрити зад едно стъкло , хора които нямат смелост да счупят това стъкло и да влязат в света на ултраса !

Текстът е преведен от един от най-известните сайтове за ултра култура в света Ultras-tifo.

Няма коментари:

Публикуване на коментар